UMNO-BN catat sejarah namakan Naib Presiden sebagai calon PM-9

0

Buat pertama kalinya dalam sejarah, UMNO dan Barisan Nasional, BN mencalonkan Naib Presiden UMNO sebagai calon Perdana Menteri Malaysia ke-9.

Secara tradisinya UMNO dan BN sejak dahulu lagi, calon Perdana Menteri adalah daripada Presiden parti itu sendiri.

Lebih mengejutkan hanya nama Datuk Seri Ismail Sabri  sahaja dinamakan sebagai calon tunggal Perdana Menteri ke-9 oleh Umno dan BN.

Setiausaha Agung Umno Datuk Seri Ahmad Maslan mengesahkan demikian menerusi ciapan di Twitter hari ini.

“Berpadu bersama Presiden Umno Datuk Seri Dr (Ahmad) Zahid Hamidi, Timbalan Datuk Seri Mohamad Hasan, Penasihat BN Datuk Seri Najib Tun Razak dan ahli-ahli MKT (Majlis Kerja Tertinggi) Umno.

“Dihantar hanya satu nama sebagai calon Perdana Menteri oleh Ahli Parlimen Umno/BN pada 17/8/21 iaitu Ismail Sabri, Ahli Parlimen Bera,” katanya dalam ciapan di Twitter.

Terdahulu Datuk Seri Azalina dilaporkan berkata, Datuk Seri Ismail Sabri dipilih sebagai calon Perdana Menteri kerana beliau antara pemimpin paling kanan selepas Presiden Umno (Datuk Seri Ahmad Zahid) dan Pengerusi Kelab Penyokong BN (BNBBC) Datuk Seri Mohd Najib Razak.

“Beliau juga bekas Timbalan Perdana Menteri. Dari segi itu, beliau dilihat boleh mendapat sokongan kami semua. Kami harapkan yang terbaik,” katanya.

Datuk Seri Azalina yang juga Timbalan Speaker Dewan Rakyat, mengakui kerajaan baharu yang perlu dibentuk ketika ini, mesti dalam bentuk gabungan dan memerlukan kerjasama pelbagai pihak kerana perlu menguruskan pandemik Covid-19.

Sementara itu, Ahli Parlimen Pasir Salak, Datuk Seri Tajuddin Abdul Rahman dilaporkan berkata, Datuk Seri Ismail Sabri sudah mendapat jumlah sokongan melebihi majoriti 111 yang diperlukan untuk membentuk kerajaan baharu.

“Kami mendapat sokongan daripada Bersatu (Parti Pribumi Bersatu Malaysia) dan Pas,” katanya.

Malam tadi mesyuarat antara Ahli Parlimen BN memutuskan calon Perdana Menteri yang perlu dihantar sebelum 4 petang hari ini kepada Yang di-Pertuan Agong, Al-Sultan Abdullah Ri’ayatuddin Al-Mustafa Billah Shah.

Ia susulan notis dikeluarkan Speaker Dewan Rakyat, Datuk Azhar Azizan Harun yang meminta Ahli Dewan Rakyat menyerahkan surat akuan bersumpah menamakan seorang calon Perdana Menteri kepada Istana Negara, sebelum tempoh berkenaan. –THE MALAYA POST

*Subscribe The Malaya Post Youtube Channel untuk perkembangan berita dan isu semasa tanahair serta luar negara.

htpps://m.youtube.com/c/themalayapost

Leave a Reply