TRAGEDI JETI TRISO : Enam dari sembilan mangsa disemadi dalam satu liang lahad

0

Susulan tragedi Jeti Triso semalam, enam daripada sembilan mangsa akan disemadikan dalam satu liang lahad di Tanah Perkuburan Islam Kampung Hulu, Sri Aman hari ini. Demikian menurut perkongsian keluarga mangsa.

Dalam kejadian kira-kira pukul 3.00 petang semalam, sembilan orang termasuk bayi berusia empat bulan maut apabila kenderaan yang dinaiki hilang kawalan dan terjatuh ke dalam sungai Batang Lupar di jeti feri Triso, ketika berada di jeti berkenaan untuk menaiki feri.

Mangsa terdiri daripada pemandu, Ronany Ting, 33, penumpang Siti Aisha Abdullah, 36, Nor Shuhada Mohamad, 16, Khairunnisa Muhamad, 14 dan Alvin Phang, 12, Wallace Phang, 7, Mohd Aiman Mohd Hamdan, 7, Muhd Mustaqim Mohd Hamdan, 5 dan Mohd Ahmad Mohd Hamdan yang berusia empat bulan.

Dalam perkembangan berkaitan, Timbalan Ketua Menteri II Sarawak, Tan Sri Dr James Jemut Masing yang juga Menteri Pembangunan Infrastruktur dan Pelabuhan Sarawak berkata, Jabatan Kerja Raya Negeri telah diarahkan untuk membina penghadang dengan segera.

Dengan itu, semua laluan khas yang disediakan di jeti bagi kenderaan menaiki atau turun dari feri, akan dilengkapi dengan palang penghadang yang kukuh pada bahagian tepinya.

“Ia bagi mengelak kejadian kenderaan terjatuh ke dalam sungai seperti yang berlaku semalam berulang,

“Dengan palang penghadang yang kukuh, tiada kenderaan yang boleh jatuh ketika menaiki atau turun dari feri. Ini akan dilaksanakan dengan segera.

“Perlu faham, bahawa dalam kejadian semalam kenderaan itu jatuh dari kawasan tempat feri berlabuh, bukannya jatuh dari feri sebagaimana yang disangka ramai,” katanya panjang lebar ketika melawat tempat insiden berkenaan hari ini.

Beliau turut berkata, tragedi itu mengingatkan semua pengguna feri betapa pentingnya untuk mematuhi prosedur operasi standard (SOP) dengan rapi apabila menggunakan kemudahan disediakan, yang telah ditetapkan sejak perkhidmatan itu mulai beroperasi lagi.

“Antara SOP ialah semua penumpang dikehendaki turun dari kenderaan sebelum kenderaan dipandu melalui laluan disediakan untuk masuk ke dalam feri, dan hanya masuk kembali masuk ke dalam kenderaan itu apabila kenderaan telah dipandu keluar dari feri berkenaan.

“Kita perlu kuat kuasa semua SOP yang diperkenalkan sejak sekian lama ini,” ujar beliau sambil menggesa supaya semua pengguna sentiasa mematuhi arahan para pengawal feri sepanjang masa, semasa hendak menggunakan perkhidmatan feri.

Menurutnya, kerajaan negeri memperuntukkan kira-kira RM3 bilion untuk membina jambatan melintasi sungai-sungai yang terdapat di Laluan Utama Kedua (second trunk road) yang menghubungkan semua kawasan pesisir pantai di Sarawak.

“Kerajaan negeri terpaksa menyediakan dana bagi membina jambatan apabila kerajaan Pakatan Harapan (persekutuan) sebelum ini membatalkan semua projek pembinaan jambatan itu.

“Projek jambatan Batang Lupar melibatkan kos RM848 juta bagi menggantikan perkhidmatan feri Triso dan kita sedang membinanya sekarang,” tambahnya.

Salam takziah kepada ahli keluarga mangsa.Semoga tabah menghadapi dugaan berat ini. Al-Fatihah…

* Subscribe The Malaya Post Youtube Channel untuk perkembangan berita dan isu semasa tanahair serta luar negara.

htpps://m.youtube.com/c/themalayapost

Leave a Reply