Sri Lanka rancang tanah perkuburan mangsa COVID-19 Islam di pulau terpencil

0

Rancangan Sri Lanka untuk mengebumikan jenazah mangsa COVID-19 beragama Islam di sebuah pulau terpencil dibidas pelbagai pihak.

Penduduk setempat beragama Kristian yang juga masyarakat minoriti di negara itu membantah cadangan terbabit, malah tidak dipersetujui umat Islam sendiri.

Sejak April lalu, Sri Lanka mewajibkan semua mayat pesakit COVID-19 dibakar walaupun pakar mengatakan ia tidak akan menyebarkan virus.

Bagaimanapun, dasar itu ditarik balik minggu lalu selepas lawatan Perdana Menteri Pakistan, Imran Khan, yang menggesa Colombo menghormati hak pengebumian masyarakat Islam.

Semalam, pegawai kerajaan mencadangkan jenazah umat Islam yang meninggal akibat COVID-19 akan dikebumikan di pulau terpencil di Iranaitivu, 8.6 kilometer dari semenanjung negara itu.

Rancangan itu mendapat tentangan daripada penduduk setempat termasuk pemimpin Islam, malah puluhan rakyat Tamil yang diketuai paderi Kristian melakukan demonstrasi di Kilinochchi, berhampiran Iranaitivu.

Mereka memegang sepanduk mengatakan pulau satu kilometer persegi itu tidak sepatutnya digunakan sebagai ‘tanah perkuburan’ pandemik itu.

Parti Islam, Sri Lanka Muslim Congress (SLMC) pula berkata, keluarga mereka mahu mengebumikan ahli keluarga di tanah perkuburan sendiri, berhampiran dengan penempatan masing-masing.

Minoriti Islam yang dianggarkan 10 peratus daripada 21 juta penduduk Sri Lanka, mencabar dasar itu, malah mendakwa pengebumian seperti itu dilarang mengikut syariat Islam.

“Cadangan untuk mengebumikan di pulau terpencil itu tidak boleh diterima,” kata pemimpin parti itu, Rauff Hakeem, kepada AFP.

Buat masa sekarang, dasar mengenai pengebumian jenazah umat Islam mangsa COVID-19 di pulau itu masih pada peringkat cadangan. – BERITA HARIAN

*Subscribe The Malaya Post Youtube Channel untuk perkembangan dan isu semasa tanahair serta luar negara.

htpps://m.youtube.com/c/themalayapost

Leave a Reply