Samsung Galaxy Note 10 yang lebih murah dan mempunyai bateri yang lebih besar

0

Samsung dijangka mendedahkan Galaxy Note 10 Lite, tawaran berbajet rendah yang baru di bawah siri Galaxy Note 10.

Walaupun membawa nama “Lite”, peranti baru ini masih mempunyai paparan yang besar dan ia dilengkapi dengan bateri yang lebih besar daripada Galaxy Note 10+.

Kini kami sedang mendapat gambaran penuh peranti termasuk lembaran melalui info yang dikongsi oleh Roland Quandt.

Dari segi reka bentuk, di bahagian hadapan paparan Infinity-O yang dikenali oleh Samsung tanpa melengkung dibahagian sisi.

Skrin berpanel 6.7 “Full HD + SuperAMOLED yang menyokong HDR dan juga dilengkapi dengan sensor cap jari dalam paparan.

Sekiranya kita melihat dibahagian belakang, ia mempunyai benjolan ‘triple-camera’ yang diilhamkan oleh Huawei Mate 20 yang diletakkan di sudut kiri atas.  Ia datang dalam 3 warna termasuk pilihan warna merah.

Bagi kamera utama, ia menggunakan sensor utama 12MP f / 1.7 yang disertai dengan lensa fleksibel 12MP f / 2.2 dan kamera piksel 12MP f / 2.4 dengan zoom optik 2x.

Sekiranya anda perlu mengambil gambar sendiri, lubang tekan mempunyai paparan kamera hadapan 32MP yang agak tinggi.

Mungkin kekecewaan terbesar adalah ‘processor’ kerana ia masih menggunakan Exynos 9810 yang lama.

Ini adalah ‘chipset’ yang sama menghidupkan siri Galaxy S9 dan Note 9 tahun lepas.

Menurut Roland, peranti itu akan dilengkapi dengan RAM 6GB dan penyimpanan 128GB yang masih boleh diperkembangkan melalui microSD.

Kejutan terbesar adalah bahawa peranti ini dilengkapi dengan bateri 4,500mAh yang agak besar dan dikatakan menyokong 25W cepat mengecas melalui USB-C.  Sebagai perbandingan, 6.8 “Galaxy Note 10+ dilengkapi dengan bateri 4,300mAh manakala yang lebih kecil 6.3” Nota 10 dilengkapi dengan kapasiti 3,500mAh yang agak kecil.

Menurut Roland, agak mengejutkan apabila peranti ini tidak akan menyokong pengecasan tanpa wayar. Walau bagaimanapun, masih ada berita baik apabila ianya masih dilengkapi dengan ‘headphone’ bersaiz 3.5mm.

Oleh kerana ini adalah siri Note, peranti ini dilengkapi dengan S Pen. Pen stylus (S Pen) masih mempunyai tahap 4,096 kepekaan tekanan yang sama dan ia juga disambungkan melalui Bluetooth 5.0.

Menurut Roland Quandt, Galaxy Note 10 Lite dijangka dipasarkan dengan harga EUR 609 (RM2,793) dan ia dikatakan boleh dibeli di Eropah Barat bermula Januari 2020.

Oleh kerana harga di Eropah pada umumnya lebih mahal daripada Malaysia, dijangka ianya akan dipasarkan dengan harga RM2,000.

Apa pendapat anda mengenai Samsung Galaxy Note 10 Lite?  Adakah anda akan mendapatkannya berbanding Galaxy Note 10 yang lebih kecil yang kini berharga RM3,699?

Leave a Reply