Ramkarpal Singh mahu Tun Dr. Mahathir bertanggungjawab ke atas kekalahan lima Pilihan Raya Kecil

0

Kekalahan kali kelima Pilihan Raya Kecil (PRK) Parlimen Kimanis baru-baru ini  memberi tamparan yang hebat kepada kerajaan Pakatan Harapan (PH).

Ahli Parlimen Bukit Gelugor, Ramkarpal Singh berkata, Tun Dr. Mahathir Mohamad sebagai Perdana Menteri (PM) perlu bertanggungjawab ke atas kekalahan kelima-lima PRK yang lalu.

“Sebagai ketua pemerintah, PM mesti bertanggungjawab bukan hanya untuk kekalahan di Kimanis pada hujung minggu, tetapi juga pada keempat-empat pilihan raya sebelum ini, terutama dari segi dukungan pemulihan yang jelas untuk PH sejak GE14.

“Lebih-lebih lagi, pengesahan PM bahawa beliau terbuka untuk bekerja dengan sesiapa, selagi ia bukan bekas PM Najib Tun Razak membayangkan bahawa PH mungkin akan bekerja dengan orang-orang seperti UMNO dan yang lain yang meyakinkan untuk mengundi dalam PRU14.

“Ini sememangnya tidak memberi keyakinan kepada komitmen PH terhadap pembaharuan sebenar, platform yang mana ia tidak dapat dicapai dalam PRU14 dengan mengalahkan Barisan Nasional selepas 61 tahun berkuasa,” katanya dalam satu kenyataan media yang turut di muat naik di laman Facebook miliknya.

Ramkarpal turut mengulas pernyataan Tun Dr. Mahathir Mohamad bahawa kerajaan PH mungkin berakhir satu penggal sahaja jika perbalahan dalam gabungan terus berlaku.

Selain itu, isu yang dibangkitkan oleh Dato Ambiga Sreenevasan beberapa hari yang lalu bahawa mungkin satu-satunya orang yang telah membaca laporan Jawatankuasa Pembaharuan Institusi (IRC), yang mana dia adalah ahli jawatan kuasa adalah hanya Perdana Menteri, dan ia merupakan satu punca yang serius untuk diberi perhatian.

“IRC ditubuhkan tidak lama lagi selepas GE14, yang terdiri daripada ahli-ahli jawatan kuasa terkemuka untuk tujuan mengenal pasti bidang-bidang yang memerlukan pembaharuan utama dan untuk mencadangkan cara-cara untuk mencapai pembaharuan sedemikian.

“Tentunya, laporan IRC itu sangat penting untuk agenda pembaharuan PH dan seharusnya sudah lama dipublikasikan. Ia amat membingungkan.

“Tidak dinafikan, pelbagai isu tempatan telah dimanipulasi oleh pihak pembangkang seperti Pas Sementara Sabah (PSS) mungkin menjadi faktor penyumbang kepada kekalahan parti Warisan di Parlimen Kimanis tetapi ia adalah sesuatu yang naif untuk berfikir bahawa ia adalah satu-satunya faktor kekalahan,” ujarnya lagi.

Dalam pada itu, Ramkarpal memberitahu walaupun bersetuju bahawa perbalahan di PH mesti dihentikan, faktor-faktor lain mesti ditangani dengan segera seperti peralihan kuasa PM yang aman kepada Dato’ Seri Anwar Ibrahim dan menggariskan tempoh masa yang pasti dan jelas untuk perkara yang sama seperti yang dijanjikan dalam PRU14.

“Suka atau tidak, isu ini telah mewujudkan ketegangan di kalangan PH dan boleh merosakkan jika ia tidak ditangani dengan segera.

“Survival PH mestilah menjadi keutamaan dan kita tidak mampu lagi meraih sokongan untuk gabungan ini serta perlu ada keinginan politik yang kuat untuk melaksanakan reformasi yang dijanjikan dan dengan serius menangani masalah sebenar kemerosotan hubungan bangsa di negara ini.

“Jika kita mula melakukannya sekarang, saya yakin bahawa PH tidak akan menjadi kerajaan sepenggal,” katanya. – THE MALAYA POST

*Subscribe The Malaya Post Youtube Channel untuk perkembangan berita dan isu semasa tanah air serta luar negara.

https://m.youtube.com/c/themalayapost

Leave a Reply