Polis gagalkan cubaan seorang lelaki menyeludup air ketum dan rokok di PKRC Maeps

0
Foto : Ihsan PDRM

Polis Sepang berjaya menggagalkan cubaan menyeludup air ketum dan rokok di Pusat Kuarantin dan Rawatan Covid-19 Berisiko Rendah Hall A (PKRC) Taman Ekspo Pertanian Malaysia (MAEPS), Serdang.

Difahamkan lelaki berusia 33 tahun itu mahu membekalkan bahan terlarang itu kepada pesakit yang menerima rawatan di pusat berkenaan.

Menurut Ketua Polis Daerah Sepang, Asisten Komisioner, Wan Kamarul Azran Wan Yusof, lelaki terbabit yang juga bekas pesakit Covid-19 di PKRC MAEPS bagaimanapun diberkas polis Ahad lalu.

Katanya, suspek dikesan bertindak melontar ‘barang’ terlarang itu kepada seseorang di lokasi berhampiran kawad berduri di Dewanl A MAEPS di sini.

“Tindakan itu disedari anggota polis yang sedang bertugas di pos kawalan sebelum menyoal siasat suspek.

“Helah suspek akhirnya terbongkar apabila seorang lelaki yang juga kakitangan Tenaga Nasional Berhad (TNB) yang berada di lokasi itu memberitahu bahawa suspek mencampak bungkusan plastik hitam didakwa berisi buah epal.

“Polis kemudiannya melakukan pemeriksaan di sekitar kawasan lori TNB dan menjumpai sejumlah kotak rokok di atas rumput serta bungkusan air dipercayai air ketum,” katanya.

Turut dirampas 10 kotak rokok dan sebungkus air ketum.

Suspek kini ditahan reman dan kes disiasat mengikut Seksyen 448 Kanun Keseksaan dan Seksyen 30(3) Akta Racun 1952.

Ahad lalu, Pegawai Pemerintah PKRC Maeps Serdang, Superintendan Norhizam Bahaman mendedahkan tindakan ahli keluarga pesakit PKRC cuba menyeludup rokok di dalam roti dan bungkusan makanan dihantar kepada pesakit di pusat berkenaan.

*Subscribe The Malaya Post Youtube Channel untuk perkembangan dan isu semasa tanahair serta luar negara.

htpps://m.youtube.com/c/themalayapost

Leave a Reply