Malaysia, Singapura laksana Laluan Hijau Timbal Balik dan Pengaturan Ulang Alik Berkala

0

Memetik kenyataan media Kementerian Luar Negeri, Dato’ Seri Hishammuddin Tun Hussein dan Menteri Luar Singapura, Dr. Vivian Balakrishnan yang mewakili negara masing-masing berkata kerajaan telah bersetuju untuk melaksanakan Laluan Hijau Timbal Balik (RGL) dan Pengaturan Ulang Alik Berkala (PCA) bertujuan memenuhi keperluan orang ramai mahupun pelancong untuk aktiviti rentas sempadan di antara kedua-dua negara.

Menurut mereka, RGL akan membolehkan perjalanan merentas sempadan bagi tujuan perniagaan dan rasmi antara kedua-dua negara.

Bagi pelancong yang layak, mereka harus mematuhi langkah-langkah pencegahan dan kesihatan awam COVID-19 yang telah dipersetujui bersama oleh kedua-dua negara, termasuk menjalani ujian ‘polimerase’ (PCR) dan perlu menyerahkan jadual perjalanan kepada pihak berwajib serta wajib mematuhi jadual terkawal ini selama kunjungan.

Melalui pelaksanaan PCA ianya akan membenarkan penduduk Singapura dan Malaysia, yang memegang pas imigresen jangka panjang bagi tujuan perniagaan dan bekerja di negara jiran, untuk memasuki negara terbabit untuk bekerja sekurang-kurangnya tiga bulan berturut-turut di negara tempat bekerja.

Selepas utu mereka akan kembali ke negara asal mereka untuk cuti jangka pendek dan memasuki semula negara tempat mereka bekerja untuk meneruskan pekerjaan sekurang-kurangnya tiga bulan berturut-turut.

Individu yang terlibat ini juga harus mematuhi langkah pencegahan dan kesihatan COVID-19 yang telah dipersetujui oleh kedua-dua negara.

” Pegawai di Malaysia dan Singapura sedang berusaha dengan cepat menuju pelaksanaan RGL dan PCA yang disasarkan pada 10 Ogos 2020.

” Ini akan memberi peluang kepada agensi-agensi yang berkaitan dari kedua-dua Kerajaan untuk terus berunding untuk menyelesaikan Prosedur Operasi Standard (SOP) kedua-dua inisiatif tersebut.

” Menyedari keinginan yang kuat bagi penduduk di Malaysia dan Singapura, dan untuk mempermudah aliran rentas sempadan, Pemerintah Malaysia dan Singapura telah setuju untuk mengeluarkan syarat, protokol kesihatan, dan proses permohonan yang terlibat untuk masuk dan keluar ke Malaysia dan Singapura, 10 hari sebelum pelaksanaan RGL dan PCA mereka “, ujar mereka.

Malaysia dan Singapura juga telah sepakat untuk mengembangkan skema lain yang sesuai untuk pergerakan orang-orang antara satu sama lain termasuk cadangan perjalanan ulang-alik harian untuk tujuan kerja bagi pelancong dari kedua negara.

* Subscribe The Malaya Post Youtube Channel untuk perkembangan berita dan isu semasa tanahair serta luar negara.

htpps://m.youtube.com/c/themalayapost

Leave a Reply