Cuaca panas tidak boleh bunuh virus COVID-19

0

Cuaca panas di seluruh negara boleh mengurangkan kadar survival koronavirus tetapi ia tidak akan membunuhnya.

Menurut Ahli Virologi vUniversiti Sains Malaysia, Prof Dr Yahya Mat Arip berkata virus COVID-19 masih boleh menular kerana negara mengalami cuaca kering.

Cuaca panas yang sedang dialami di negara pada masa sekarang mampu mengurangkan daya tahan virus SARS-Cov-2 tetapi tidak akan membunuhnya.

Beliau berkata virus itu akan terus menular walaupun dalam cuaca panas sehingga pertengahan April depan.

“Cuaca panas dapat mengurangkan daya tahan virus kerana SARS-CoV-2, iaitu virus untuk wabak COVID-19, adalah virus yang diselimuti.

“Tetapi itu bukan jaminan ia akan memusnahkan virus terbabit sepenuhnya atau menghalangnya daripada menjangkiti orang lain.

“Oleh itu, SOP seperti memakai topeng muka, kerap menggunakan pembersih tangan dan memastikan jarak fizikal yang disarankan masih perlu dipraktikkan,” kata beliau.

Beliau berkata, walaupun cuaca panas dapat menyebabkan pengurangan acara dan interaksi antara individu, namun kita perlu berada dalam keadaan yang sesak.

“Dengan cuaca panas, orang ramai keluar adalah lebih sedikit, malah pergerakan dan interaksi fizikal berkurang.

“Tetapi kebimbangan lain timbul ketika orang berkumpul di dalam rumah atau di dalam bilik berhawa dingin, yang menyebabkan kecenderungan penularan lebih tinggi jika ada di antaranya telah dijangkiti,” kongsi beliau.

Menurut Jabatan Meteorologi Malaysia, negara ini mengalami fasa akhir monsun timur laut yang dijangka berakhir pertengahan Mac depan.

*Subscribe The Malaya Post Youtube Channel untuk perkembangan berita dan isu semasa tanahair serta luar negara.

htpps://m.youtube.com/c/themalayapost

Leave a Reply