Lebih 42,000 anggota tentera akan menerima vaksin fasa pertama

0

Kira-kira 84,240 dos vaksin COVID-19 akan diperuntukkan untuk 42,120 anggota Angkatan Tentera Malaysia pada fasa pertama Program Imunisasi COVID-19 Nasional.

Menurut Menteri Kanan Keselamatan, Dato’ Seri Ismail Sabri Yaakob, pekerja kesihatan tentera akan menjadi kumpulan pertama yang menerima vaksin terutama mereka yang terlibat dalam mengesan dan merawat pesakit COVID-19, dan mereka yang ditugaskan di pusat vaksinasi.

“Fasa pertama vaksinasi untuk ATM diharapkan akan selesai pada 30 April.

“Selebihnya 79,041 pegawai akan menerima vaksin pada fasa kedua,” ujar beliau selepas menerima suntikan vaksin Pfizer-BioNTech sesi pertama.

Antara anggota lain yang terlibat dalam peringkat awal program ini termasuk ATM yang bertugas di sekatan jalan raya dan sempadan negara, pegawai-pegawai yang bertugas di luar negara dan kakitangan di markas tentera.

Kakitangan di Markas Pasukan Petugas Nasional juga akan diimunisasi, bersama dengan pegawai dan anggota tentera yang mengawasi aset pertahanan strategik Malaysia.

Mengulas mengenai penerimaan tusukan di Hospital Angkatan Tentera Tuanku Mizan di Kuala Lumpur pagi ini, Ismail mengatakan bahawa sudah berakhir sebelum dia mengetahuinya.

“Saya bahkan tidak menyedari disuntik vaksin dan  telah selesai, kerana saya sibuk bercakap dengan jururawat yang bertugas,” katanya.

Dalam pada itu, beliau turut mengingatkan masyarakat untuk mengabaikan penyebaran berita palsu, dan tidak perlu risau tentang keselamatan kerana vaksin COVID-19 telah melalui beberapa ujian klinikal di dalam dan luar negara.

*Subscribe The Malaya Post Youtube Channel untuk perkembangan dan isu semasa tanahair serta luar negara.

htpps://m.youtube.com/c/themalayapost

Leave a Reply